Welke soorten investeerders zijn er?

In deze blog leggen we uit welke soorten investeerders er zijn.

Om jouw startup te kunnen laten groeien zijn er vaak een investeerders nodig. Maar bij welke investeerders haal je deze financiering op? Voor startups is het lastig om een financiering op te halen bij de bank, maar er zijn genoeg alternatieve financieringsvormen ontstaan. In dit artikel worden verschillende financieringsvormen toegelicht:

Crowdfunding

Bij crowdfunding wordt er gebruik gemaakt van een publieke financiering. Dit wordt gedaan via crowdfunding websites, maar je kan als ondernemer ook je eigen crowdfunding website opzetten. Middels crowdfunding investeer je geld in ruil voor producten of in aandelen. Iedereen kan investeren middels crowdfunding. Belangrijk bij crowdfunding is de gunfactor en overtuigingskracht zodat je fans, mede-ondernemers en andere geïnteresseerde in jou investeren. 

Informele investeerders (business angels)

INVESTOR ready werkt voornamelijk samen met informele investeerders. Dit zijn vaak (ex)ondernemers die geld hebben overgehouden aan de verkoop van hun onderneming. Informele investeerders investeren naast geld ook graag met hun kennis, ervaring en hun netwerk. Informele investeerders investeren vaak in innovatieve, relatief jonge en snelgroeiende startups.

Venture Capitals

Bedrijven die hun bestaansrecht hebben bewezen en serieuze omzet genereren komen in aanmerking voor Venture Capitals. Venture Capitals zijn particuliere investeerders met een groot vermogen. Ze hebben minder behoefte aan persoonlijke begeleiding van de ondernemer maar willen aan de hand van een controlerend minderheidsbelang toch grip houden op het bedrijf. 

Participatiemaatschappij

Een participatiemaatschappij, ook wel private equity genoemd, is een aandeelhouder die grotere investeringen doet en daarbij een belang neemt in de bedrijfsvoering. Een participatiemaatschappij levert dus niet alleen kapitaal, maar ook kennis en ervaring. Investeringen van participatiemaatschappijen vinden vaak pas plaats in een latere financieringsronde. Hiervoor heeft een onderneming vaak al een investering via een business angel of bij een Venture Capital opgehaald.

Incubators en accelerators 

Mocht je nog niet klaar zijn voor een investering, maar heb je behoefte aan huisvesting en faciliteiten zoals internet, coaching en training kan je terecht bij een incubator of accelerators. Incubators zijn organisaties die beginnende bedrijven helpen starten en laten groeien door verschillende diensten te verlenen. Zoals trainingen aanbieden, toegang tot netwerk, toegang tot financiers en huisvesting. Accelerators begeleiden startups intensief om klaargestoomd te worden voor een bepaald doel. Incubators focussen zich vooral op grotere volumes met een standaard dienstenaanbod, incubators hebben laagdrempelige criteria en ondernemingen zijn voor een onbepaalde tijd aangesloten. Accelerators daarentegen gaan een stuk selectiever te werk. Met het gebruik van screenings kiezen zij een beperkt aantal startups uit die zij intensief coachen. Een acceleratorprogramma duurt meestal 3 tot 6 maanden.

Bedankt voor je tijd! Ben jij benieuwd naar hoe wij jou hierin kunnen helpen? Klik hier en plan een korte kennismakingscall! 

Meer weten? Check onze andere artikelen op onze Blog pagina Of blijf up-to-date via onze LinkedIn pagina!

« Volgende blog Vorige blog »

Share this Post