Wat is een converteerbare lening?

In deze blog leggen we een convertibele lening uit

Een converteerbare lening is kort gezegd een lening die je kan omzetten naar aandelen in het bedrijf. Startups kiezen steeds vaker voor deze optie. In de beginfase is het vaak lastig om een realistische waardering aan het bedrijf te geven. Bij een converteerbare lening kan je de waardering nog even achterwege laten. In dit artikel lees je hoe dit in zijn werk gaat!

Converteerbare lening

Bij een converteerbare lening kan je in de eerste jaren niet aflossen en worden er geen aandelen uitgegeven. Deze aflossingsvrije periode is meestal twee tot drie jaar. Hierna kan de lening omgezet worden in aandelen. Het voordeel hiervan is dat de ondernemer voldoende tijd heeft om cashflow te genereren. 

Investeerders

Ook voor investeerders is een converteerbare lening een interessante financieringsvorm. Als investeerder stap je in een vroeg stadium in en krijg je korting bij het uitgeven van de aandelen. Daarnaast ontwikkelt de onderneming zich in de loop van de jaren verder tot een goedlopend bedrijf. Hierdoor heb je voor relatief weinig geld interessante aandelen weten te bemachtigen. 

Het is ook mogelijk om aan het einde van de looptijd de volledige lening plus de afgesproken rente uit te laten betalen. Het rentepercentage ligt doorgaans tussen de 4 en 10 procent. Dit lage rentepercentage is lager dan andere zakelijke leningen. Het nodige rendement kan je op een later moment maken.

Wat staat er in de overeenkomst?

Tussen de ondernemer en investeerder wordt een overeenkomst gesloten. Daarin staan de volgende punten vermeld; de hoogte van de lening, het rentepercentage en de conversiedatum. De conversiedatum is de datum wanneer je convertibele mag converteren. Nog een belangrijk punt is het kortingspercentage wat de huidige investeerder ten opzichte van de nieuwe investeerders ontvangt. 

Een laatste belangrijk punt is de CAP. Dit is een maximale bedrijfswaardering waartegen de lening wordt omgezet in aandelen. Dit is bedoelt om de investeerder te beschermen. Zo is de investeerder verzekerd van een bepaald minimum percentage van de aandelen.

Bedankt voor je tijd! Ben jij benieuwd naar hoe wij jou hierin kunnen helpen? Klik hier en plan een korte kennismakingscall! 

Meer weten? Check onze andere artikelen op onze Blog pagina Of blijf up-to-date via onze LinkedIn pagina!

« Volgende blog Vorige blog »

Share this Post