Wat is de definitie van een startup?

In dit artikel vertellen we over de definitie van een startup

Een startup is een jong bedrijf dat op zoek is naar een schaalbaar business model en van plan is de hele wereld te veroveren. Maar wanneer ben je een startup? In dit artikel leggen onze definitie van een startup uit!

Definitie 

De definitie van een startup is nogal subjectief. Alle experts zijn het er wel over eens dat een startup een jong bedrijf is, op zoek is naar een schaalbaar business model en van plan is de hele wereld te veroveren. Toch is er geen vaste definitie voor een startup, om een duidelijk beeld te schetsen, lichten we de definitie toe aan de hand van 4 belangrijke kenmerken.

Schaalbaarheid

Schaalbaarheid is misschien wel het belangrijkste kenmerk voor een startup. Een startup heeft als doel uit te groeien tot een grote speler en die binnen no-time de wereld gaat veroveren. Deze hypergrowth is dan ook kenmerkend voor een succesvolle startup. Deze snelheid uit zich ook in het begrip burnrate. Burnrate is hoeveel geld een startup verbrandt om zo snel mogelijk een marktaandeel te veroveren. 

Business model

Het business model van een startup staat nog niet vast, startups zijn continue aan het testen en valideren of het business model nog steeds schaalbaar en herhaalbaar is. Een startup is altijd op zoek naar de juiste product market fit en zal dan ook eerst een minimum viable product lanceren om te testen of het product werkt bij de doelgroep. Wanneer dit product niet werkt in de markt kan de startup een pivot maken, een rigoureuze verandering in het business model. 

Technologie

IT startups zijn gedreven door technologie en door deze technologie kan de startup ook snel kunnen opschalen. Hierdoor wordt slagingskans wanneer er een technologisch component in de startup zit. Een startup kan gebruikmaken van een bestaande technologie of een nieuwe technologie ontwikkelen, maar zal pas echt succesvol zijn als het business model innovatief is en aansluit op de behoefte uit markt.

Mentaliteit

Startup ondernemers zijn erg ambitieus en werken dag en nacht om hun business een wereldwijd succes te maken. Een 9 tot 5 mentaliteit hoort hier dus zeker niet bij. Bij startups is het namelijk alles of niets, je moet er continu mee bezig zijn om uiteindelijk iets groots te kunnen bouwen. Wanneer je succesvol bent zal je uiteindelijk doorgroeien tot een scale-up. 

Bedankt voor je tijd! Ben jij benieuwd naar hoe wij jou hierin kunnen helpen? Klik hier en plan een korte kennismakingscall! 

Meer weten? Check onze andere artikelen op onze Blog pagina Of blijf up-to-date via onze LinkedIn pagina!

« Volgende blog Vorige blog »

Share this Post