Het krijgen van een financiering is geen makkelijk werk maar wanneer je je seed investering hebt binnengehaald, begint het echte werk. Het is één ding om je plan weer te geven en de investeerders in je startup te laten geloven. Het is iets heel anders om mijlpalen te behalen en inkomsten te blijven genereren. De druk van de investeerders is hierbij groot.

In dit artikel krijg je vier tips om de verwachtingen van investeerders te beheersen en te voorkomen dat je ongerustheid creëert.

Communiceer vroeg, vaak en voor iedereen

Een investeerder wordt graag betrokken bij het proces. Om  investeerders te betrekken moet je consistent en eerlijk zijn. Ook als het wat minder gaat, moeten de investeerders dit als eerste weten. De grootste fout bij het opbouwen van een relatie met de investeerder is het niet delen van informatie die van invloed is op hen. Ook wanneer het fout gaat moeten de investeerders dat als eerste weten.

Plan maandelijkse bestuursvergaderingen

Een manier om de communicatie formeel en op een manier te structureren die investeerders zullen waarderen, is het plannen van bestuursvergaderingen. Hierbij kan je alle huidige investeerders uitnodigen en ze informeren over de stand van zaken. Zo laat je de investeerders zien dat je professioneel te werk gaat. Waardeer de tijd van de investeerders en luister ook naar hun inbreng.

Betrek de investeerders voor hulp

Wanneer je investeerders inschakelt voor operationele hulp, bouw je een sterke band op. Zo stel je de investeerders in staat om namens jou te netwerken voor de buitenwereld. Op deze manier kan een investeerder jouw bedrijf vooruit helpen.

Weet wanneer je “nee” moet zeggen

“Nee” zeggen blijft moeilijk. Ook bij het advies van investeerders is het soms belangrijk om respectvol “nee” te kunnen zeggen. Doordat investeerders vanuit allerlei invalshoeken komen, kan het zijn dat het advies niet in lijn is met het business model. Op deze momenten is het belangrijk om je eigen mening te geven en een keuze te maken die goed is voor jouw bedrijf.

Vertrouwen en eerlijkheid is belangrijk. Zorg dat je op een professionele manier en vaak genoeg communiceert. Gebruik jouw ervaring en de ervaring van de investeerder om jouw startup naar een scale-up te brengen.

Deel deze post: