Wat voor mogelijkheden aan investeerders heb ik als ondernemer om uit te kiezen? Vele ondernemers vragen zich dat af. In deze blog gaan we hier dieper op in en geven we enkele tips.

Venture Capital

Ten eerste hangt het af waar jouw bedrijf staat op dat moment. Heb je al een omzet, die richting de € miljoen gaat, zodat je eigenlijk een scale up mag noemen, dan is een Venture Capital maatschappij een optie. Je moet dan wel kunnen aantonen dat jouw bedrijf blijft groeien, zowel in omzet als ook in rendement. Er zijn veel Venture Capital (VC) bedrijven in Nederland en daarbuiten, die allemaal hun eigen selectiecriteria hebben. Zij hebben over het algemeen hun eigen segment waar ze zich op richten. Het is dan ook verstandig om dat goed uit te zoeken alvorens je met een VC contact gaat zoeken. Het is anders zonde van jouw tijd.

Informele investeerders

Is jouw omzet nog lang niet in de buurt van een € miljoen en ben je dus nog een echte startup, dan ben je aangewezen op informele investeerders, ook wel business angels. Dat zijn meestal ex-ondernemers, die zelf hun vermogen verdiend hebben met het verkopen van hun bedrijf in het verleden.

Business angels

Er zijn meerdere soorten business angels. Je hebt strategische informele investeerders, die zich concentreren op een segment van de markt waarin ze thuis zijn of al belangen hebben. Je hebt ook puur financiële informele investeerders, die alleen maar vanuit een rendementsperspectief kijken naar jouw bedrijf. Het beste is om een combinatie te maken van beide categorieën. Als ondernemer zal je vaak met de strategische investeerder contact hebben, daar hij ook van toegevoegde waarde kan zijn voor jouw bedrijf. Hij kent soms de markt, mogelijke klanten of partners. Daar kan je natuurlijk veel baat bij hebben. De aanwezigheid van een strategische investeerder is daarnaast meestal een goed argument voor de financiële investeerders om in te stappen.

Voor business angels geldt dat ze graag werken met tickets (grootte van hun investering) van 50 tot €100.000. Ze willen hun investeringen spreiden over meerdere investeringen om hun risico te verminderen. Belangrijk is ook om investeringstrajecten niet te groot te maken om te voorkomen dat investeerders op het toetreden van andere investeerders moet gaan wachten. Gewoon afsluiten en afwikkelen is het devies. Anders lopen de wachtende investeerders gewoon weg. Ze kunnen tenslotte bij veel meer startups investeren. Je bent helaas niet de enige.

Deel deze post: