Investeren in een startup? Dit moet je weten

In deze blog geven je een aantal tips over hoe je kan investeren in startups.

Vijftien jaar geleden zag het financieringslandschap voor startups er totaal anders uit. Door de ontwikkeling van nieuwe financieringsopties voor startups hebben ondernemers nu meer mogelijkheden dan ooit om hun idee van de grond te krijgen.  De stijging van nieuwe, niet-traditionele financieringsopties stelt ondernemers in staat om traditionele VC-fondsenwerving te omzeilen en een geheel nieuwe klasse van investeerders aan te trekken, bijvoorbeeld via crowdfunding. Toch wil het niet zeggen dat investeren voor iedereen geschikt is. Om jou hierbij te helpen geven we je een aantal tips!

Investeer in de founders

Het idee om te investeren is tegelijkertijd opwindend en ontmoedigend. Hoe weet je als investeerder waar je moet beginnen? Hoe doe je een slimme investering die het dak boven je hoofd houdt en op den duur geld oplevert? Het lijkt een gok – en dat kan het zijn – als je niet slim je geld neerlegt. Vergeet niet dat ongeveer 90 procent van de startups uiteindelijk faalt, wat betekent dat jouw investering hetzelfde traject kan hebben. Het is simpel om enthousiast te worden van een cool, innovatief nieuw idee. Maar, wie zijn de mensen die het schip besturen? Het team wat achter te startups staat, is een belangrijke factor. Als er sterk leiderschap aan het roer van een goed idee staat, is de kans om te slagen groter.

Wees geen follower

Je moet nooit in een startup investeren omdat iedereen er in investeert. Het is een algemene misvatting dat het volgen van de massa je zal behoeden voor een slechte investering. De enige garantie die je krijgt is dat je je geld, net als de massa, verliest. Doe grondig onderzoek naar de startup waar jij in wilt investeren en investeer alleen in een bedrijf waar jij volledig achterstaat. Denk hierbij aan het vragen van advies bij andere investeerders of een diepgaand gesprek met de founders/medewerkers van het bedrijf. 

Investeer niet meer dan je aankan

Zoals we al eerder hebben vermeld is het investeren in startups riskant. Daarentegen als je de goeie startup kiest kan dit ook heel succesvol zijn. Zorg ervoor dat je het bedrag wat je investeert kan veroorloven om te verliezen. Als je financieel veilig bent, kom je zelf minder snel in de problemen. Daarnaast is het verstandig om jouw kansen te spreiden. Wanneer je al je fiches op zwart zet, kan dit resulteren in een groot rendement of een volledig verlies. Als je een investering over verschillende startups spreidt, vergroot dit jouw kansen op succes.

Bedankt voor je tijd! Ben jij benieuwd naar hoe wij jou hierin kunnen helpen? Klik hier en plan een korte kennismakingscall! 

Meer weten? Check onze andere artikelen op onze Blog pagina Of blijf up-to-date via onze LinkedIn pagina!

« Volgende blog Vorige blog »

Share this Post