Hoe haal ik een seed investering op?

Het ophalen van een seed investering is vaak een zwaar en langdurig proces. Van ondernemers krijgen wij vaak de vraag; hoe haal ik een seed investering op? Vanuit onze ervaringen willen wij graag een aantal inzichten met jullie delen in het proces van het ophalen van een seed investering.

Wat heb je te verliezen?

Er zijn veel beginnende ondernemers die een veilige route willen aanhouden, omdat ze bang zijn om te falen. Als je niet bereidt bent om risico’s te nemen om jouw startup-droom te verwezenlijken, kan je niet verwachten dat anderen dat risico wel op zich zullen nemen. Als je jouw startup als een bij-project ziet, is de kans klein dat iemand in jouw startup zal willen investeren

Wanneer is het juiste moment voor een seed investering?

We hebben al veel beginnende ondernemers gezien die zodra ze een idee hebben, geld willen ophalen bij investeerders en business angels. Wanneer je alleen een idee hebt, is de kans klein dat je een investering binnenhaalt. De overgrote meerderheid van de investeerders willen meer zien dan alleen dat. Een prototype, aantoonbare market-fit, het team en de eerste tractie zijn belangrijke factoren die je kans voor het ophalen van financiering vergroten.

Welke investering moet ik ophalen en tegen welke waardering?

Dit is een lastige vraag voor ondernemers. Naar investeerders moet dit een duidelijk verhaal zijn gebaseerd op het volgende:

1) Hoeveel geld heb je nodig om jouw doel te bereiken. Dit kunnen verschillende dingen zijn zoals winstgevendheid, het opbouwen van een team, product ontwikkelen of opschalen. Je moet verschillende berekeningen beschikbaar hebben om dit te verduidelijken.
2) Als je een sterk plan hebt, kunnen investeerders meer willen investeren dan je nodig hebt. Het kan verleidelijk zijn om zoveel geld op te halen als dat er wordt aangeboden. Echter kan dit je verdere rondes verpesten.  Geef niet te veel weg, daardoor heb je nog maar weinig eigen vermogen over voor toekomstige investeerders.

Bij een seed ronde is de waardering vrij subjectief en hangt dit af van de onderhandelingen met jouw investeerders. Het opgeven van een vermogen van +/-15% voor €100K- € 200K is heel normaal.

Hoe krijg ik de juiste investeerders met de juiste verwachtingen?

Veel ondernemers worden wanhopig tijdens de zoektocht naar financiering en belanden uiteindelijk bij investeerders die hun bedrijf niet begrijpen en geen toegevoegde waarde hebben. Vaak is dit een belangrijke reden waarom startups falen. Vanwege hun andere opvattingen kunnen ze de essentie van jouw startup in gevaar brengen. Vergeet niet dat investeerders naast een bron van geld, ook kennis en een netwerk hebben. Dus het aantrekken van de juiste investeerder kan veel betekenen voor het succes van jouw startup!

Bedankt voor je tijd! Ben jij benieuwd naar hoe wij jou hierin kunnen helpen? Klik hier en plan een korte kennismakingscall!

Meer weten? Check onze andere artikelen op onze Blog pagina Of blijf up-to-date via onze LinkedIn pagina!

« Volgende blog Vorige blog »

Share this Post