Het opbouwen van een netwerk

Voor jou als beginnende ondernemer is het belangrijk om een groot netwerk op te bouwen. Dit is bijvoorbeeld belangrijk wanneer jouw startup een financiering nodig heeft. Een groot netwerk helpt jouw met het krijgen van een investering of met het binnenhalen van nieuwe klanten. Bij veel succesvol gefinancierde startups heeft het sociale netwerk een belangrijke rol gespeeld bij het krijgen van een financiering. Toch vinden veel mensen netwerken nog spannend of lastig. Hieronder een aantal tips om te netwerken:

Probeer de nieuwe manier van netwerken.

Creëer je eigen netwerk, met gelijkgestemde mensen die zich inzetten voor wederzijdse ondersteuning. Dit doe je door niet alleen een zakelijke relatie aan te gaan maar ook op het gebied van privézaken. Luister oprecht naar de ander en stel vragen. Zo bouw je een relatie en vriendschap op waarbij gelijkgestemden elkaar helpen om doelen te bereiken. Wanneer je je doel wilt bereiken, staan er veel mensen om je heen om je te ondersteunen.

Kwaliteit boven kwantiteit.

Het verzamelen van zoveel mogelijk visitekaartjes is hiermee verleden tijd. Hierbij weet je vaak thuis al niet meer met wie je allemaal hebt gesproken. Het gaat namelijk niet om kwantiteit maar om kwaliteit, aan een goede connectie heb je in de praktijk veel meer. Een netwerk opbouwen kost daarom ook tijd. Zie deze ontmoeting dan ook als een eerste stap in de opbouw van een relatie.

Goede indruk.

Om een goede indruk achter te laten is het belangrijk dat je een duidelijk verhaal hebt. Weet wat je wilt zeggen en hou dit simpel. Zo is het voor iedereen makkelijk te onthouden. Het is handig met de mensen die je hebt gesproken contact op te nemen via bijvoorbeeld email of LinkedIn. Bedank ze voor het gesprek en nodig ze uit voor een kopje koffie. Veel mensen vinden het leuk om te mogen praten over hun werk wanneer ze daar enthousiast over zijn.

"Life begins at the end of your comfortzone."

Al met al is het nieuwe netwerken vooral gericht op kwaliteit en persoonlijke relaties. Met deze tips staat niets jou meer in de weg, anders dan jezelf. Bij netwerken moet je uit je comfortzone stappen en ervoor gaan.

Deel deze post: