Financiering ophalen, zelfs als je geen tractie hebt

storytelling foto bij blog over het behalen van tractie

Een veelvoorkomende reden dat investeerders startups afwijzen, is dat ze tractie of groei missen. Dit is vaak erg frustrerend omdat je al snel uitkomt op het kip en ei verhaal. Zonder groei geen geld, maar zonder geld ook geen groei. Voor een bedrijf in de beginfase kan dit neerwaartse spiraal betekenen. Toch zijn er manieren om financiering op te halen in de beginfase:

Focus op de TAM

Ondernemers die financiering ophalen zonder tractie, moeten in hun verhaal vertellen hoe de totale adresseerbare markt (TAM) aantrekkelijk is en rijp is voor het product. De TAM kan gedefinieerd worden als de totale omzetkans die beschikbaar is voor jou bedrijf. Dit is vaak een belangrijke factor voor investeerders om te zien of he potentieel om een enorm schaalbaar bedrijf te creëren bestaat. 

Maak gebruik van storytelling

Een tactiek die kan werken is het gebruik maken van storytelling. Storytelling is een manier van spreken waarbij er gebruik wordt gemaakt van interessante verhalen. Gebruik succesverhalen om jouw startup nog aantrekkelijker te maken. Dit kan goed werken omdat mensen de neiging hebben zich mee te laten nemen in de kracht en mogelijkheden van grote verhalen. Begin bij de oorsprong en bouw uit naar het ideale doel die jullie voor ogen hebben. Zorg voor een sterk verhaal en stel hierin jouw doelgroep centraal. 

Maak een vergelijking 

Een ander belangrijk instrument is het maken van de vergelijking met een succesvolle founder of bedrijf uit jouw sector. Als je niet beschikt over de juiste metrics door de vroege fase kan het maken van die vergelijking een handig hulpmiddel zijn. Hou het wel concreet en maak gebruik van vergelijkbare marktomstandigheden, klantdynamiek en groeimogelijkheden. 

Deze tactieken kunnen werken voor het ophalen van funding, maar ze zullen jou nooit garanties geven. Blijf te allen tijden focussen op het opbouwen van jouw business en het binnenhalen van nieuwe klanten.

Bedankt voor je tijd! Ben jij benieuwd naar hoe wij jou hierin kunnen helpen? Klik hier en plan een korte kennismakingscall! 

Meer weten? Check onze andere artikelen op onze blog pagina of blijf up-to-date via onze LinkedIn pagina!

« Volgende blog Vorige blog »

Share this Post